0
Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο Ιβάν Σαββίδης, είναι πως εκείνοι που τον αποδοκιμάζουν ή και τον βρίζουν ακόμα, δεν αμφισβητούν ούτε πως έβαλε χρήματα, ούτε τις προθέσεις του.

Μέσα σε αυτούς βεβαίως όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν,  υπάρχει και μια ισχνή μειοψηφία ανθρώπων που είτε επειδή τρώνε παντόφλα από τη γυναίκα τους στο σπίτι, είτε επειδή στην παιδική τους ηλικία ήταν τα παιδιά της φάπας, για τους συμμαθητές τους,  βγάζουν κόμπλεξ κατωτερότητας και γι αυτό τον βρίζουν γενικώς! Ακόμα και την ημέρα που έσκασε το κασέρι των 11εκ για τα χρέη.
Αλλά είπαμε, αυτή είναι μια απειροελάχιστη μειοψηφία, που θα υπάρχει πάντα, όσο βάζει μπουγάδα στο σπίτι...
Οι υπόλοιποι όμως, δεν είναι έτσι.
Είναι οπαδοί αγανακτισμένοι με την εικόνα της ομάδας που βλέπουν το ίδιο έργο κάθε χρόνο! Τον ΠΑΟΚ να κάνει βήματα προς τα πίσω και να το γλεντάει κάθε απίθανος πικραμένος...
Απόδειξη αυτού που γράφω είναι πως αν ο κόσμος στο σύνολό του, δεν αναγνώριζε την τεράστια συμβολή του Ιβάν, δε θα περίμενε σχεδόν 5 χρόνια για να ξεσπάσει.
Ξέσπασε κατά του Ιβάν λοιπόν, επειδή αυτός είναι η κεφαλή, όποια λάθη κι αν διαπιστώνει πως κάνουν οι προπονητές, οι τεχνικοί ή αθλητικοί διευθυντές, οι πρόεδροι, οι παράγοντες κλπ, αυτός είναι υπεράνω όλων και οφείλει να δώσει λύσεις...
Αυτά ως προς τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.

Σε ότι έχει να κάνει με εκείνους που επιτέθηκαν φραστικά στο Σαββίδη, οφείλουν να παραδεχτούν από την πλευρά τους, πως ο μεγαλομέτοχος, προσπαθεί, δεν το έχει παρατήσει.
Ακόμα και το σλογκανάκι περί του έξαλλου Σαββίδη που δικαιολογημένα έχει γίνει ανέκδοτο πλέον, δείχνει πως κι εκείνος τρελαίνεται όπως αυτοί.
Κι αν οι τελευταίοι τρελαίνονται επειδή δε βλέπουν φως και οι Κυριακές τους μετατρέπονται σε εφιάλτη, ο Ιβάν έχει ένα λόγο παραπάνω:
Χάνει τσουβάλια με λεφτά...
Τα λεφτά αυτά θα μπορούσε να τα πετά με τη μορφή εμβασμάτων όντας αραχτός στο Ροστόφ, και να πραγματοποιεί μια-δυο εθιμοτυπικές βόλτες το χρόνο στην πόλη, αδιαφορώντας για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που ανακύπτουν.
Δεν το κάνει όμως.
Κι όχι μόνο, αλλά στα πέντε χρόνια που βρίσκεται στον ΠΑΟΚ, έχει δοκιμάσει τα πάντα.
Ξεκίνησε με έναν ΠΑΟΚ, όπως περίπου τον βρήκε.
Με μια ομάδα στημένη από το Ζήση Βρύζα, που (για να μην το ξεχνάμε) ήταν ο εκλεκτός των ίδιων περίπου προσώπων, που χθες τον έβριζαν.
Την επόμενη χρονιά, έφερε το μεγαλύτερο όνομα προπονητή, που έχει έρθει στην Ελλάδα, το Στέφενς, καθώς και ποδοσφαιριστές, για τους οποίους ξοδεύτηκε μια περιουσία.
Μέσα σε αυτούς τους παίκτες υπήρχε ο Σπυρόπουλος. ο Νίνης, ο Λόπεζ, αυτούς όμως δεν τους διάλεξε ο Σαββίδης.
Έτσι του είπαν οι ''ειδικοί'' που αποτέλεσαν επιλογή του βεβαίως, αν δεν τους άκουγε όμως, θα τα άκουγε επειδή δεν τους άκουσε...
'Εξι μήνες μετά, στη μεταγραφική περίοδο Γενάρη που συνήθως γίνονται ''μπαλώματα΄΄ ξόδεψε  όσα χρήματα δε δίνονταν άλλες εποχές για να στηθεί ομάδα από την αρχή.
Νάτχο, Μάρτενς, Μαντούρο, Ινσαουράλδε και Χούσεν.
Ούτε αυτούς τους επέλεξε ο Σαββίδης αλλά οι ειδικοί, τους οποίους αν δεν άκουγε, θα τα άκουγε επειδή δεν τους άκουσε...
Την επόμενη, έφερε έναν προπονητή ΠΑΟΚτσή, που παίρνει το 100% των παικτών, που θα έβγαζε ταλέντα από τις ακαδημίες, που κόβει τις μίζες των μάνατζερς και άλλα τέτοια γραφικά αποφθέγματα με προέλευση το Μπαξέ.
Ούτε αυτό το μοντέλο έφερε αποτέλεσμα...
Φέτος δοκίμασε κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα και ίσως ότι πιο ορθολογικό από ποδοσφαιρικής άποψης:
Παρέδωσε τα κλειδιά του αγωνιστικού τμήματος σε έναν άνθρωπο με περγαμηνές και του εκχώρησε μάλιστα και δικαίωμα υπογραφής, ώστε να μην υπάρχει υποψία καθυστέρησης.
Στην κυριολεξία, ο Σαββίδης μάθαινε τις μεταγραφές λίγο πριν τις γράψουν οι ιστοσελίδες κι ενημερωθεί το κοινό.
Ο Άρνεσεν αγόραζε όσο ήθελε, καθόριζε ο ίδιος το ύψος των συμβολαίων. χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν,  χωρίς παρέμβαση, έλεγχο ή έγκριση...
Όταν οι επιλογές του άρχισαν να δίνουν εξετάσεις στο χορτάρι, κατάλαβε και ο πιο αδαής, πως τα χρήματα που ξοδεύτηκαν ήταν υπερβολικά και με εξαιρέσεις που μετριούνται σε κανα δυο δάκτυλα, οι παίκτες δεν άξιζαν τα χρήματα που πήραν.
Ακόμα πιο εμφανές ήταν πως ο προπονητής ήταν η πιο αποτυχημένη επιλογή του, αλλά για τον αθλητικό διευθυντή, πέρα έβρεχε...
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, μόλις πιάνει ο Δεκέμβρης και περιμένεις πως θα γίνουν κάποιες κινήσεις με στόχο να διορθωθούν κάποια από τα λάθη του καλοκαιριού. μαθαίνεις ότι έρχεται ο τσέλιγκας Γκαλίτσιος με κλειστό συμβόλαιο 1.5 χρόνου και παραδίδεις σώμα και πνεύμα.
Τι σημαίνουν ολ' αυτά?
Ο Ιβάν έχει δοκιμάσει τα πάντα!
Και δε μιλάμε για πειράματα στου κασίδι το κεφάλι, αλλά για επιλογές που δε στερούνταν ποδοσφαιρικής λογικής.
Αν γινόταν δημοσκόπηση στην Τούμπα, τόσο το μοντέλο Στέφενς, όσο και εκείνο του Άγγελου και πολύ περισσότερο αυτό με τον Άρνεσεν, θα συγκέντρωναν υψηλά ποσοστά.
Στην πράξη (γιατί αυτό μετράει), απέτυχαν βεβαίως, ποιος από αυτούς που σήμερα βρίζουν όμως, ήταν σε θέση να προβλέψει την αποτυχία τους?
Και απ' όλους αυτούς που έφυγαν ως αποτυχημένοι, ποιος ήταν αυτός που απέδειξε με το έργο του πως η απομάκρυνση του ήταν λάθος ή έστω βιαστική?
Όλοι ανεξαιρέτως πήραν τις ευκαιρίες, το χρόνο τους, σε καμμία περίπτωση όμως δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες...

Μονόδρομος
Όλα αυτά μας οδηγούν στον εξής μονόδρομο.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, από τη συνέχιση της προσπάθειας.
Του χρόνου κάτι διαφορετικό, αν κι αυτό αποτύχει κάτι άλλο του παραχρόνου και πάει λέγοντας.
Αντιλαμβάνομαι πως αυτή η προοπτική ίσως προκαλέσει νευρικό κλονισμό σε όσους κατάφεραν να φτάσουν μέχρι αυτή τη σειρά, προσωπικώς πάντως δε βλέπω άλλη επιλογή.
Όποιος έχει σίγουρη λύση,  θα πρέπει βασικά να αποδείξει την ποδοσφαιρική σοφία του, με αναρτήσεις που προέβλεπαν την αποτυχία των μέχρι τώρα επιλογών, όταν αυτές ανακοινώθηκαν, για να τον πάρουμε στα σοβαρά.
Είναι σημαντικό επίσης πως ο μονόδρομος που εγώ βλέπω, στηρίζεται αε μια υγιή ΠΑΕ που δίνει περιθώρια για κάτι τέτοιο, κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.
Χωρίς το Σαββίδη ή κάποιον άλλον ισχυρό επενδυτή, ακόμα και αυτά τα περιθώρια θα μοιάζουν με ανέφικτη πολυτέλεια.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε, από τις εποχές που ο ΠΑΟΚ έκανε προετοιμασία στην Ελλάδα επειδή δεν είχε χρήματα να ταξιδέψει στο εξωτερικό και σε ημερήσια διάταξη ήταν οι προσφυγές και η διοργάνωση συναυλιών για να μαζευτεί κανά ευρουλάκι...





Δημοσίευση σχολίου

 
Top